Dakisolatie

Heeft tal van voordelen, niet alleen voor uw portemonnee

Van de vele mogelijkheden om uw woning te isoleren is dakisolatie zonder twijfel een van de meest rendabele. Warme lucht stijgt nu eenmaal, dus zonder isolatie ontsnapt ze gewoon en gaat uw energierekening letterlijk door het dak.

Soorten dakisolatie

Dakisolatie is er in tal van soorten en materialen. Elk heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Daarom is het belangrijk om voor uw dak of zolder de meest geschikte isolatie te bepalen. Isoleren van een plat dak is nu eenmaal een heel ander verhaal dan het isoleren van een zadeldak.

Wat ook een bepalende rol speelt, is of u de ruimte onder het dak ook wenst te gebruiken als leefruimte. Als u uw zolder namelijk alleen wenst te gebruiken als berging, kunt u ook overwegen om isolatie aan te brengen op de vloer van uw zolder. 

Hieronder hebben we het over dakisolatie. Dat wil zeggen dat uw zolder perfect bruikbaar wordt als leefruimte. Zomer en winter. Zonder dat uw energierekening daarom omhoog gaat.

Glaswol

is het meest gekende en wellicht ook vaakst gebruikte materiaal voor het isoleren van daken. Het is relatief goedkoop en eenvoudig aan te brengen. Glaswol bestaat voor 99% uit lucht, maar omdat het die heel goed vasthoudt heeft het materiaal uitstekende isolatie-eigenschappen. Om die kwaliteit nog te verbeteren en om te voorkomen dat de glaswolisolatie vocht uit de zolderruimte zou opnemen, wordt ze aan de onderzijde afgewerkt met een dampscherm.

Rotswol

behoort net als glaswol tot de categorie van minerale isolatiewolsoorten. Rotswol is van nature brandwerend en heeft ook bijzonder goede akoestische isolatie-eigenschappen. Gebruikt als dakisolatie houdt het daardoor ook storende omgevingsgeluiden beter buiten dan bijvoorbeeld glaswol. Net als glaswol is rotswol heel makkelijk aan te brengen tussen de kepers van het dakgebinte.

PUR hardschuimisolatie

wordt aan de onderzijde tegen het dak gespoten en sluit daardoor nog beter aan aan het dakgebinte dan de isolatiematerialen hierboven. Het polyurethaanschuim hecht zich bovendien aan het onderdak waarmee het één ononderbroken isolatielaag vormt. Dat beperkt het warmteverlies tot het absolute minimum een voorkomt het ontstaan van koudebruggen. Ook technische leidingen die eventueel tussen de kepers liggen kunnen naadloos mee ingekapseld worden in het PUR-schuim. Het plaatsen gaat heel snel en laat weinig of geen afval na.

PUR dakisolatieplaten

worden niet tussen, maar aan de onderzijde tegen het keperwerk van uw zadeldak geplaatst. Dat kan in één laag of in twee kruislings geplaatste lagen. Die laatste techniek zorgt voor een beter resultaat omdat de naden automatisch worden afgedicht door de boven- of onderliggende platen. PUR dakisolatieplaten zijn meestal voorzien van een dampremmende laag. Die moet dus niet meer afzonderlijk aangebracht worden. Door de naden vervolgens af te werken met een dampremmende tape verkrijgt u een perfect sluitende isolatielaag onder uw dak. Die kan tenslotte nog naadloos aan de muren aangesloten worden door die voegen op te spuiten met PUR-isolatieschuim.

PIR dakisolatieplaten

(polyisocyanuraat) isoleert beter dan PUR en XPS en is daardoor een van de best isolerende materialen om uw dak te isoleren. De harde platen zijn geschikt voor het isoleren van platte daken en hellende daken. Maar ze kunnen ook in de spouw verwerkt worden of als zelfs muurisolatie tegen de buitenmuur aangebracht worden. Dankzij hun hoge densiteit zijn de platen voldoende sterk om er op te lopen, waardoor ze ook heel geschikt zijn voor zoldervloerisolatie. Bovendien zijn er PIR-platen verkrijgbaar met een vloerafwerking in parket, laminaat of osb met een tand- en groefverbinding, waardoor uw zoldervloer na het isoleren meteen is afgewerkt.

Gratis advies en offerte

Wenst u meer informatie over daksisolatie voor uw bouw- of verbouwproject? Bel ons dan nu op het nummer 011 350 780 of contacteer ons voor een vrijblijvende diagnose en prijsofferte.

Extra voordelen van dakisolatie

  • Heel snel terugverdiend
  • Extra leefruimte onder het dak
  • Groter wooncomfort in het hele huis
  • Zowel thermisch als akoestisch

Dakisolatie verdient zichzelf in de eerste plaats heel snel terug. En meestal zelfs het snelst wanneer u het laat doen door een vakman. In dat geval liggen de subsidies door de Vlaamse overheid immers veel hoger dan wanneer u het zelf zou doen.

Maar daarnaast biedt het isoleren van uw dak nog andere extra voordelen.

Ten eerste zal u merken dat de temperatuur overal in huis stabieler wordt. De betere isolatie bovenaan voorkomt namelijk grote temperatuurschommelingen in de hele woning. Ook in de zomermaanden. De dikke isolatielaag in het dak houdt de warmte van de rechtstreekse zonnestralen tegen waardoor uw huis veel langer aangenaam koel blijft.

Bovendien wordt uw zolder een aangename extra leefruimte. Zowel in de zomer als in de winter. Afhankelijk van het soort isolatie is immers niet alleen de temperatuur aangenamer, maar zijn ook de akoestische kwaliteiten veel beter. Storend omgevingsgeluid wordt dankzij dakisolatie vakkundig buitengehouden.

Welke premies kunt u krijgen voor dakisolatie?

De Vlaamse overheid is en blijft overtuigd van de meerwaarde van dakisolatie. Ze biedt u daarom een belastingvermindering voor het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie. Daarnaast zijn er premies te verkrijgen via de netbeheerders en bieden een aantal gemeenten en provincies subsidies aan. 

Een overzicht van alle mogelijke premies en subsidies voor dakisolatie vindt u hier.

Gratis advies en offerte

Wenst u meer informatie over daksisolatie voor uw bouw- of verbouwproject? Bel ons dan nu op het nummer 011 350 780 of contacteer ons voor een vrijblijvende diagnose en prijsofferte.

Scroll naar boven